C J F
Peder “SKÆG”
Et af de mennesker der altid vil stå lyslevende i min erindring er "Peder Skæg", det var hans skyld jeg startede på at svæveflyve, Peder og jeg arbejdede sammen på flere arbejdspladser, ham som Tømrer og jeg som Blikkenslager, og når så Termikken bragede ku' Peder ikke holde sig i ro, han smed værktøjet og tog til Arnborg eller Skinderholm, for nu sku' der Svæveflyves!. Peder var nok det man kalder en enspænder, men flyvning var hans et og alt, og her blev han " Verdens kendt". Men jeg husker ham også for hans videbegær og hans personlighed, men ikke mindst for hans lyst til at eksperimentere, for Peder var Verden en stor lejeplads og livet en stor matematik opgave, dog var han aldrig bange for at give en hånd til andre opgaver, bare det var noget med fly, eller der var en udfordring i det...!  
Peder kom ofte ud til mig på værkstedet, på den tid var det meget moderne at tage ansigt afstøbninger i gibs, det var ikke lige noget for Peder med al det skæg , men vi ændrede modedillen, til at tage et aftryk af vore hænder.! nuvel det er en kompliceret opgave, vi fandt en skotøjsæske størrelse 47, klippede huller i enderne, og lavede to skille stykker til at dele formen med, nu tog vi hinanden i hånden, og lagde vore hænder ned i formen, med de frie hænder hældte vi gipsen på, de frie hænder blev også anvendt til at drikke en øl medens gipsen stivnede, under hærdningen blev det varmt  - meget varmt, men det var ikke det værste, da vi skulle have formen af hang vore hår fast i gipsen.! Vi sad med lange tynde stykker metal  for at skære hårene over gennem åbningerne ved håndledene. nå det lykkedes, vi lavede en afstøbning af bly til evigt arv og eje.....  
Peder og jeg har i utallige timer diskuteret Vinkelens tredeling, eller ligesidede trekanters mangfoldighed, ligesom pyramidernes hemmeligheder er blevet, fuldstændigt blotlagt under vore diskussioner, Peder gik nogle år i Veteranmuseet i Stavning og rep. på de gamle fly, i den periode var det Bommerangen der optog Peder han lavede utallige kopier af det Australske kastevåben og øvede sig i at kaste med dem bag hangarerne. Kobberets magiske evner studerede Peder med stor energi og han hentede mange stykker kobber i mit væksted til disse eksperimenter... En dag kom han med et gammelt Strygejern som han bad mig sætte kanter og ben på, i kantinen på Arnborg, stillede Peder så sit Strygejern op på bordet, og brugte det til at spejle æg på, han fik vist nok påbud af Nyden i kraftige vendinger, om at tilberede sin mad et andet sted. Til en større Kom- sammen på Arnborg, kom Peder ind i lokalet iført sin "Overall smoking", tog en rød pølse op af lommen, viklede en el-ledning om hver ende, satte den i en stikkontakt, tændte for strømmen, ventede indtil pølsen var stegt, hvorefter den blev indtaget som festmiddag, måske lidt i protest til vi andres levevis.!    
Jeg havde i nogle år en tredjepart i "Peders Mucha Standard", der selv om Midtjysk Flyveklub undgår at sætte Peders navn i forbindelse med flyet, var ejer af det i mange år. Her er hvad Midtjysk skriver OY - XAI, SZD-22B Mucha Standard, 1960-71. Bygget i Bielsko-Biala, Polen i 1960 til en gruppe medlemmer af Herning Svæveflyverklub og registreret den 31. maj 1960, der blev sat flere Danmarks rekorder med det de følgende år. Solgt den 7. februar 1969 til Carl Johan Feddersen, Ringkøbing, og den 12. maj 1971 solgt til P. E. Enggaard Pedersen, Arnborg, senere ejere var Christian G. Bratlund, Hørning og Per Enggaard Pedersen, Ikast. Nu er der ikke så meget skæg ved det, da det ikke længere er luftdygtigt, men det findes stadig væk. (sakset fra Midtjysk Hjemmeside) Jeg har erfaret at Peder skænkede flyet til  Dansk Svæveflyvehistorisk Klub i 2001.  
For et par år siden kom Peder pludselig til min dør her i Faaborg, han var på vej til København på cykel- hvorfor har du ikke taget toget Peder ? det er for kedeligt og så var der medvind svarede Peder og cyklede videre til nyborg hvor han ville prøve at få et lift over broen, der måtte han jo ikke cykle.... det blev til en tur næsten Danmark rundt hvor Peder besøgte alle vennerne, hver gang vinden skiftede, kørte Peder til en ny by med nye oplevelser, han sov på vandrehjem og hos vennerne, og havde en pragtfuld tur.  
De to klær'  hinanden Peder Andersen " Skæg" ( kustode, flysnedker, svæve- flyver og multi- kunstner) siddende i Stampe OY-DBC, der er tilknyttet Dansk Veteransamling,  fra  DAVS- NYT i nr. 1 1987 Fotograf ukendt,  billedet er venligst udlånt af Magnus Pedersen  Spjald   Peder sov stille ind på Arnborg den 19.7 2003 81 år gammel  Vi er mange der aldrig vil glemme Peder "Skæg" se hvad Jens Toft Skriver Skulle nogen have noget at tilføje til Peders meritter så hører jeg gerne fra jer, Peder var mange år på Grønland der må jo være nogen der kendte Peder fra disse år, så send en Mail til mig  
Så begav Peder Skæg sig ud på sin sidste rejse. Han blev fundet død på sofaen i sin hytte på Arnborg Svæveflyvercenter, hvor han dagen før som sædvan­lig havde deltaget i alle aktiviteterne.  Peder var uddannet snedker og byg­ningskonstruktør, men lige meget hvilket materiale han fik mellem hænderne, var han en sand tusindkunstner til at få noget ud af det.   Efter krigen deltog han i genopbygningen i Norge, og senere var han med til skolebyggeri i Grækenland. Peder fik tidligt svæveflyvecertifikat og tilbragte megen tid på flyvepladsen i Herning og senere i Arnborg. For ham kom flyvning altid i første række, hvilket ikke altid passede hans arbejdsgiver. Så på et tidspunkt tog han derfor arbejde på Grønland om vinteren og tilbragte sommeren på Arnborg. Peder fik også certifikat til motorfly og var i mange år medejer af Super Rallyen OY AFH.  Efter Grønlands-perioden holdt han mange år om vinteren til i Dansk Vete­ranflysamling i Stauning, hvor han gjorde sig nyttig på mange måder. Bl.a. deltog han sammen med Poul Erik Aagaard og Kristian Søe Pedersen i genopbygnin­gen af museets KZ IV efter havariet. Selv om museet officielt var lukket om vinte­ren, ringede besøgende aldrig forgæves på døren, når Peder var der. Peder havde sin egen mening om mangt og meget - bl.a. fik folk i uniform ham til at se rødt. Han levede på en sten, og når han lavede mad, var det de mærkeligste ingredienser, han fik blandet sammen.  Gennem årene var Peder ofte under­vejs. Han gravede efter vikinger i Eng­land, svævefløj i Italien, og en tur til Amerika blev det også til. Han havde altid passet ved hånden i tilfælde af. at et interessant tilbud skulle dukke op. For eksempel var han ofte på afbud på charterrejse til Syden. De senere år holdt Peder året rundt til i hytten på Arnborg, hvor han havde ad­gang til centerets faciliteter, bl.a. fjern­synsstuen. Så sent som i foråret fik han som sædvanlig fornyet sit svæveflyve­certifikat. Peder var en ener med en meget stor omgangskreds. Han var ugift, og ingen skulle bestemme over ham, som for øvrigt hed Andersen. Æret være Peders minde !  
Peder Skægs sidste rejse
af Toft Air Force
Julen 2003 Peder Skægs gravsted dækket med gran i form af svævefly og krans fra Toft Airforce
© c-j-f  2010
Tilbage
Peder “Skæg” en mand med mange ansigter
Billederne er udlånt af Niels Ebbe Gjørup
Se mere på www.dask-vgc.dk